Kapuce a šála v jenom

Dnešní projekt je opravdu „rychlovka“. Více času strávíte hledáním látky než vlastním tvořením. Já jsem chtěla kapuci a šálu v jednom vyzkoušet!

Vedly mě k ní dva důvody. Zaujal mě materiál, chtěla jsem si ho osahat a vyzkoušet, ale na nějakém „malém“ projektu.

V zimě nosím čepice. Občas jsou situace, kdy se zrovna „kulich nebo úpletová čepice“ nehodí a kapuce-šála mi přišla jako ležérní možnost zakrytí hlavy.  Někdo to řeší jen přehozením šály přes hlavu a omotáním konců kolem krku, ale pokud látku sešijete do tvaru kapuce, pozice na hlavě bude lepší. Navíc fleece není splývavý, takže vzadu by materiál trčel. Není to sice model do úplně třeskutých mrazů a silného větru, ale při běžné tuzemské zimě trochu ochrání. Myslím, že jej ocení i majitelé účesů, kapuce může na hlavě jen lehce sedět a minimálně poškodit účes.  Ale to už čeká na komentáře od Vás, já „výdrž“ účesu pod čepicí opravdu neřeším :o).

Nejprve k materiálu. Použila jsem oboustranný fleece šedé barvy číslo 183. Oboustranný, ale z každé stany jiný. Jedná se o dvě spojené vrstvy. Předpokládám, že jsou vrstvy k sobě slepené. Pokoušela jsem se je odtrnout a nepodařilo se mi to.

Z jedné strany je klasický fleece, z druhé je chlupatý beránek. Složení je 100% polyester, šíře 147 cm, gramáž 350 g.  Já mám fleece z našeho oblíbeného butiku s látkami LÁTKY KONVALINKA. Pokud ho tam nenajdete, bude jistě k dostání i jinde.

Látka má tedy všechny skvělé vlastnosti fleecu – hřeje, drží barvu a tvar (při správném praní), není nasákavý, je lehký, nepáře se, netřepí, trochu pruží, ze strany klasického fleecu se i dobře šije. Prostě ideální pro kapuci a šálu v jednom.

Já mám 50 cm materiálu v celé šíři. Šířku využiji celou. V případě požadavku na delší konce šály, použijete celou šíři látky dvakrát. Ještě doplnění k fotkám postupu. Já jsem tvar kapuce umístila na konce látky. Konce šály jsem měla spojené. Tohoto „efektu“ jsem chtěla původně využít jako smyčky, se kterou by se dalo pracovat při vázání šály, ale smyčka byla moc malá, proto jsem konce rozstřihla.

Pokud tvar kapuce umístíte k přehybu látky, pak jen konce šály zarovnáte – odstřihnete pevný okraj. Můžete i mírně zaoblit rohy. Na tomto materiálu je prostě skvělé, že ho střihnete a on se netřepí a nepáře. Zvolte si co bude pro vás rub a líc a během chvilky máte kapuci i šálu.

Tvar kapuce můžete nakreslit od ruky, podle kapuce co máte na bundě nebo si stáhnou tvar kapuce, který jsem použila já. Střih najdete zde.    

Na postup „šití“ se můžete mrknout i ve videu zde.

Celé šití je velice jednoduché. Potřebujeme 30 cm látky v šířce minimálně 140 cm. (Pro delší šálu použijeme dva pruhy široké 30 cm, budeme tedy potřebovat 60 cm látky).

Látku složíme lícem na sebe. Zarovnáme jednu stranu do rovna. K této straně na jednom konci umístíme hranu kapuce.  Nakreslíme tvar kapuce a protáhneme rovné čáry na šálu. Tvar kapuce sešijeme. Šijeme přímým stehem na šířku patky. Na začátku a konci zapošíváme.

Pokud je potřeba, sestřihneme švový přídavek.

Protočíme lícem ven a je hotovo!

Na závěr ještě musím dodat, že se mi kapuce-šála osvědčila i při nošení pouze jako šála. Tento materiál krásně hřeje krk a kapuce prohřívá i šíji.

A jak se líbí vám? Napadají vás při pohledu na různé látky taky roztodivné projekty, které by z nich mohly vzniknout? 🙂 Napište nám do komentářů.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů