Vlastní tričko na cvičení ;-)

Pro začátek roku jsou typická předsevzetí začít cvičit, chodit do posilovny, apod. Mnozí začnou nákupem vhodného oblečení, ale do tělocvičny už ani nedojdou. Každopádně, mít na cvičení oblečení, ve kterém se cítíte dobře, se hodí. Já mám k legínám ráda delší tričko a už dlouho si slibuju, že si nějaké ušiju. A konečně jsem se k tomu s novým rokem dostala.

Už léta chodím na jógu, a tak jsem si ho chtěla trochu stylově vyzdobit. Symbol óm, mandala a barvičky, to byla jasná volba.

Máte-li chuť začít v novém roce cvičit v novém, pojďte si s námi „vytunit“ i svoje trička.

Tričko můžete použít i koupené nebo si jej ušít dle svého oblíbeného střihu. Kdo by chtěl tričko stejné jako já, tedy delší, tak akorát široké a nosí vel. 38, může si ho ušít. Dám vám sem odkaz na stažení střihu, podle kterého jsem si tričko šila.

Co budeme potřebovat

  • Tričko na nazdobení. Kdo si chce ušít tričko „moje“ a nosí cca velikost 38, může si tady >> stáhnout střih zdarma >>
  • Barvy na textil – já jsem použila barvy TEXTILE spray od Centropenu, ale můžete použít jakékoliv barvy na textil.
  • Houbičku na tupování barvy (rozstříhaná houbička na nádobí),
  • plastová krabička na barvu, raději 4 ks,
  • gumové rukavice,
  • hadr na otírání barvy a testování,
  • kus kartonu pro vložení do trička, aby se barvy nepropily na záda trička,
  • obrázek, který použijeme jako šablonu. Kdo by chtěl stejnou mandalu spokojenosti, jako mám na tričku já, tak je šablona součástí našeho střihu a návodu na zafu a zabuton. Kdo střih nemáte a chtěli byste šablonku mandaly, napište do komentářů, my vám ji pošleme nebo sem přidáme odkaz.
  • řezák na papír nebo nůžky s ostrou špičkou.

Jak na to

Začneme šablonkou. Tričko si můžete ozdobit čímkoliv vás napadne. Vlastní siluetou, nápisem, symbolem, obrázkem hodícímu se k vašemu sportu. Když zadáte do vyhledávače název vašeho sportu a připojíte slovo symbol nebo pictogram nebo třeba i OH (jako olympijské hry) určitě v obrázcích něco vhodného najdete. Obrázky jsou většinou licencované, ale pokud si podle něj uděláte jedno tričko a nebudete ho prodávat, je to dle mého pocitu v mezích.

Každopádně potřebujete takový obrázek, který budete moci vystřihnout a jednotlivé části se vám nerozpadnou. Takže třeba písmeno „O“ bývá problém, protože po vyřezání vypadne střed písmena a zbude vám brambora, tak je třeba s tímto při výběru obrázku počítat.

Části obrázku, které chcete mít na tričku vystřihněte. Můžete použít řezák na papír nebo nůžky s ostrou špičkou. Třeba ty na manikúru jsou na to prima.

Dále si řekneme něco k barvám. Já jsem použila tyto barvy od Centropenu – TEXTILE spray. Mají široké uplatnění. Takže pokud třeba připravujete tábory nebo tvoření pro děti, určitě se po nich poohlédněte. Stojí kolem stovky za lahvičku a vydrží opravdu dlouho. Trochu problém bývá zaschnutí barvy v pumpičce, tak je potřeba je po použití důkladně umýt. Ale i zaschlou pumpičku proud vody „opravil“.

Barvy lze sprejovat, obtiskovat předměty nebo ruce, použít šablony, apod. Můžete je použít třeba i na papír. My jsme u nás s jejich pomocí vyráběli třeba papírové tašky s logem obce.

Ale zpět k tričku. Pokud nechcete investovat do celých lahviček, můžete sáhnout po foukacích fixech na textil, taky od Centropenu.

Jejich použití je jednoduché. Myslím, že v sobě mají dokonce stejnou barvu, jako je v lahvičkách a pro náš účel zdobení s šablonou, jsou ještě praktičtější, než samotné barvy. Prostě je nafoukáte na šablonu a je hotovo. Ale já jsem vám dnes chtěla ukázat, jak to lze dělat s barvami.

Protože mi u lahviček nefungovaly spreje, barvu jsem si nejdřív nalila do krabičky. Tyhle barvy jsou však hodně tekuté, takže se mi po drobném pohybu s krabičkou slily dohromady. Pokud máte jiný typ barev, které jsou hustší, bude to v pohodě.

Po nezdaru s nalitou barvou jsem u lahviček zprovoznila spreje a barvu si do krabičky nastříkala. Ale ani to není to pravé ořechové. Sprej je velmi jemný a má rozptyl, a tak se barvy chtě nechtě smísí a ze žluté jsem měla vlivem modré během chvilky zelenou. Doporučuji tady sehnat si čtyři krabičky, třeba i menší a každou barvu stříknout zvlášť. Barvu není třeba nalívat, stříknutí pro tupování bohatě stačí.

Do trička vložíme kus kartonu, nebo třeba časopis, prostě něco, co zabrání prosáknutí barvy na druhou stranu trička. Tričko kolem kartonu složíme. To eliminuje nechtěné umazání zbytku trička barvou. Vystřihnutou šablonku umístíme na tričko. Ve správné poloze ji zafixujeme třeba kolíčkem na prádlo.

Nasadíme si rukavici a kouskem houbičky nabíráme barvu a ťupkáním ji nanášíme na tričko. Na každou barvu použijte vždy nový kousek houbičky. Doporučuji si vše nejdřív vyzkoušet na kousku látky a po každém nabrání barvy vždy provést test a přebytečnou barvu otřít. Pokud je na houbičce barvy moc, rozpije se do trička i pod šablonu tak, jak se mi to udělalo u ómu u červené barvy, tak pozor na to.

Stejným způsobem jsem pomocí houbiček natupovala barvu i na mandalu.

Tímto způsobem si tričko můžete vyzdobit jakýmkoli obrázkem.

Ještě se nabízí otázka, proč trička rovnou nesprejovat, když jsou barvy se sprejem. I tato možnost tady je, ale sprejem se vám nepodaří barvy umísťovat tak přesně. Je možné, že kapénky dopadnou i mimo šablonu nebo ukápne větší množství barvy, tak je třeba s tím počítat.

Na ukázku přidávám foto triček, dělané inverzní šablonu. Šablona kryla místa, kam se nemá barva dostat.

Jaká jsou vše novoroční předsevzetí, je tam i to se cvičením? Nebo si raději stejně jako my žádná nedáváte? 🙂 Ať tak či tak, budeme se těšit na vaše postřehy v komentářích.

A věříme, že si s námi svá nová nebo i stará trička vyzdobíte k obrazu svému.

Mějte krásný a energie plný nový rok!

Bára

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů