Kalhoty SLIM – videonávod

Krásný den, v dnešním článku se podíváme na naše dětské kalhoty SLIM. U nás jsou kalhoty oblíbené jak Šimonem, který je nosí, tak mnou jako mamkou, která je šije. Proto jsem se rozhodla, že o nich dnes napíšu článek a nalákám vás k jejich ušití.

Co je na kalhotách tak skvělé – že pokud sáhnete po tom „správném“ materiálu, a použijete pár efektních prošití, vypadají jako džíny.

Doporučeným materiál na tento střih jsou teplákoviny – počesané i nepočesané, tedy pružný materiál, který zajistí pohodlí.

V pase jsou kalhoty zakončeny nápletem s gumou. Takže se lehce oblékají i svlékají. V předu mají dvě klasické kapsy, které mají prošitou hranu. Zadní kapsy většina dětí nevyužije, ale jsou tam a krásně prošité a dvojitě přišité.  Co je na kalhotách falešného je zadní sedlo a přední poklopec. Boční a sedové švy jsou také dvakrát prošité. No prostě vzhled opravdových džínů.

Máte obavu, že takto je ušít nezvládnete? Nebojte se. Se zakoupenou mamas střihovou šablonou získáte všech 11 velikostí kalhot. Střihovou šablonu si můžete vytisknout doma na domácí tiskárně nebo použít rozvržení pro velkoplošné formáty. Ke střihové šabloně také získáte fotonávod, kde je každý krok postupu popsán a doplněn o fotografii. V případě potřeby pro názornost doplněnou i grafikou šití.

úvodní stránka fotonávodu

Pro tento model jsme také připravily video návod – jak ušít kalhoty SLIM. Šití celých kalhot je rozděleno do pěti videí:

  • 01 pomůcky a materiál
  • 02 zadní díl – kapsy
  • 03 přední díl – kapsy
  • 04 sešívání dílů
  • 05 pas a zakončení

Videa na sebe navazují jak postupem šití, tak i informacemi a vysvětlením jednotlivých pojmů. Pokud si pustíte poslední video a narazíte na pojem šijeme na šířku patky a nebudete tušit co to je, tak koukněte na videa předcházející, věřím že tam odpověď najdete.

Snažím se celý postup ukázat ve variantě pro všechny, hlavně začínající švadlenky. Jen připomínám, že my zapracováváme střihové šablony, tedy střihy, které již obsahují přídavek na šev. Proto díl modelu pouze položíte na látku a střihnete.   

náhled na dvě stránky střihové šablony

Ve videu je ukázka té nejzákladnější varianty šití kalhot – komplet na rovnostehu. Postup vhodný pro začátečníky. Celé kalhoty šiji jednou nití – běžnou polyesterovou. Jak sešívání tak prošívání. Najděte si tu vhodnou barvu nitě, která vám udělá efekt prošití a poté s ní šijte celé kalhoty. Stejně tak, celé kalhoty šiji a prošívám jednou jehlou určenou na úplet. Neměním za dvojjehlu, netrápím se nastavováním a druhou špulkou. Každé prošití šiji dvakrát vedle sebe. Odstup prošití si hlídám podle okýnka v patce. Ano prošití není dokonalé, ale práce krásně postupuje. Pokud máte jeden stroj a pořád budete přehazovat silnější nitě na prošití a měnit jehlu za dvojjehlu, tak to klobouk dolu.:-)

Stejné je to s entlováním – začištěním okraje švu. Pokud máte overlock – super. Ale teplákovina se netřepí, takže obšívání entlem není nutné. Ve videu je entlovací steh použit, ale pokud bych netočila, nepoužívala bych ho vůbec. U obšití švového přídavku váčku kapsy je vidět, že se teplákovina zvlní a je nutné ji vyžehlit. Takže zbytečná spotřeba vašeho času, nitě a energie na šití i žehlení.

No než celá videa popisovat, koukněte na ně, a pokud nebude něco jasné, napište. A dostávám se k zásadní informaci tohoto článku. Na našem YouTube kanále jsou videa zdarma ke shlédnutí a najdete je také v naší facebookové skupině.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Ve skupině FB nám můžete dát vědět, zda se vám tato videa hodila, nebo všechny švadlenky již dnes mají overlock a šití v kombinaci s rovnostehem.

Pokud Vás naše kalhoty SLIM zaujaly, tak střihovou šablonu a návod najdete v našem e-shopu nebo pod tlačítkem níže.

A pokud se nám chcete pochlubit se svými SLIM kalhotami, tak za fotky budeme rády v galerii nebo ve FB skupině.

Krásné dny a ať vám to šije.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů