Obal na nůžky

Dnes mám pro vás článek, který jsem chtěla původně nazvat cestovní obal na nůžky. Ale nakonec jsem se rozhodla jen pro obal, protože je fajn o nůžky hezky pečovat, i když s nimi necestujete. Můj obal vznikl až po návratu „z cesty“, kdy u mě potřeba obalu vyvstala a nůžky již hezky odpočívají v obalu. A jak je tak vidím, je opravdu fajn nůžky chránit. Ruku na srdce, komu nůžky nikdy nespaly, když jen tak někde ležely zapomenuty. A pádem se mohou poškodit nůžky, podlaha nebo i vy.:-) Takže dnes je tu pro vás úplně jednoduchý obal, který zvládnete i ze zbytku látky.

Kdo se někdy balil se šicími potřebami, jistě zažil tu nerozhodnost, co vše si vzít a následně kam a jak to zabalit. Já jsem vyrazila na kurz patchworku, chtěla jsem se naučit něco nového a dát této technice „šanci“. Jak to dopadlo na kurzu si nechám na jiný článek, ale nebojte, nadšená patchworkářka se ze mě nestala, takže obsah našeho tvoření se výrazně měnit nebude.

Mám tašku na šicí stroj (Tchibo). S tou jsem spokojená. Je dostatečně velká a má zipy až na dno, takže se stroj pohodlně vejde dovnitř a ještě ho „obložíte“ spoustou věcí. Taška má vpředu kapsu na zip, tam skončilo vše drobné a potřebné vybavení. A také nůžky. Říkala jsem si, že to není ideální, ale šup nůžky tam.

Nůžek mám několik, ale nejvíce používané jsou KAI N5210 na stříhání látek, KAI N5135 ke stroji a na drobné stříhání (V nástřihy) a KAI N5350 zubaté – entlovací nůžky. Entlovací nepoužívám tak často, ale pokud jsou potřeba, tak jsou skvělé.

Měla jsem velké oči a první obal byl tří komorový. Při prošívání stroj značně protestoval, látky jsem „rvala“ pod patku a troje nůžky jsem tam stejně nedala.:-) Takže jsem ubrala jeden sklad a došla k závěru, že je lepší mít více samostatných obalů, než jeden velký.

Pro rychlost a jednoduchost tohoto projektu jsem připravila střih na výztuhu, podle které následně střihneme látky. Přikládám také fotku nůžek, pro porovnání. Pokud mají vaše nůžky jiný rozměr, upravte rozměry.

Co budeme na obal potřebovat:

  • střihovou šablonu na tvar výztuhy – náš tvar najdete zde
  • ideálně nažehlovací výztuhu (např. Ronar 100+18)
  • látku na vnější stranu – ideálně pevnější látku (plátno)
  • látku na vnitřní stranu – plátno, vhodné pro nažehlení výztuhy
  • základní šicí potřeby

Ještě než začneme šít. Střihový tvar pouzdra je asymetrický. Záleží jak střihnete a následně nažehlíte výztuhu, tak se vám budou překrývat boky. Na funkčnost pouzdra to nemá vliv, jen upozornění. Já jsem šila ze zbytků a jednou mi pouzdro vyšlo křížené z pravé strany, jednou z levé.

Začínáme:

Podle šablony nebo svých rozměrů střihneme výztuhu.

Výztuhu nažehlíme na rubovou stranu podšívky. Umístíme výztuhu tak, abychom kolem obvodu měli minimálně 1 cm látky.

Moje improvizace, neměla jsem nažehlovací výztuhu, tak jsem si výztuhu přilepila dočasným lepidlem ve spreji.

Položíme na sebe lícové stany látek. U obou je nutný přesah okolo výztuhy.

Sešpendlíme a v kraji vedle výztuhy prošijeme. Na jedné straně si necháme otvor pro přetočení. Na fotce označeno křížkem mezi špendlíky. Na začátku a konci zapošíváme.

Fotka jak šijeme. Pokud chytneme milimetr výztuhy do šití, vůbec to nevadí.

Odstřihneme látky ve vzdálenosti 1 cm od výztuhy.

Sestřihneme rohy a uděláme V nástřih na spodní straně.

Protočíme lícem ven.

Vyrovnáme rohy a vyžehlíme. Látku v protáčecím otvoru podhrneme do rubu a sešpendlíme. Vnější látku se snažíme „přetáhnout“ přes vnitřní.

Po obvodu v kraji prošijeme. Zpevníme okraj a zacelíme protáčecí otvor.

Položíme lícem na podložku a začneme ohýbat boky. Já jsem nakreslila čáru, vy jen položte pravítko od rohu k vrcholu a k pravítku překlopte pravou stranu.

Sešpendlíme a právě přiloženou hranu prošijeme. Šijeme v kraji, ideálně ve švu prošití. Zapošíváme.

Překlopíme druhou stranu a opět v kraji prošijeme.

Obal vyrovnáme a vyžehlíme.

A máme hotovo.

A jaké je Vaše cestování s šicí výbavou? Poradíte nám nějaké „vychytávky“? Balíte šicí stroj na dovolenou? Těšíme se na komentáře.

Hezké dny a pohodové cestování.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů