Batůžek a další nejen školní výbava

Je poslední týden prázdnin. Doma začínají nebo vrcholí přípravy a očekávání věcí budoucích. Podle mých dosavadních zkušeností nemá cenu dávat do nákupu školních pomůcek velkou intenzitu, protože požadavky se od předem vystavených seznamů mnohdy zásadně liší. A zdá se mi, že odchylka od seznamu je větší s vyšší třídou :-). No v září se vše doladí za pochodu. Je fajn základní výbava, hlavně papuče, pouzdro a aktovka nebo batoh. Osobně nemám první a poslední měsíc ve škole ráda. V září se pořád něco ladí, vymýšlí a posouvá. V červnu už se zase čeká na prázdniny. Takže jsem svou pozornost zaměřila na věci, které se hodí po celý rok a nejen do školy.

Peněženka na drobné, kapsička na krk, pouzdro na ostatní výbavu, než kterou pojme penál. Svačinové ubrousky, které mají stejnou vlastnost jako ponožky, že někam mizí. Všechny tyto projekty najdete v návodech zdarma zde.

Syn Šimon jde do druhé třídy. U nás se od druhé třídy jezdí na plavání, takže to chtělo batoh, kam se mu vejde plavání a svačina. Tento požadavek mě přivedl k šití batohu.

Dlouho jsem nevěděla z čeho ho ušít. Šimon má sedm let, ale nechtěla jsem úplně dětský motiv. Pokud se budu šít s batohem, tak aby mu sloužil co nejdéle. Ne, aby se příští rok styděl za zvířátka na batohu.

Nakonec jsem doma našla šedý prošev. Z lícové strany vypadá jako kočárkovina, uvnitř je slabý vatelín, z rubu technická textilie, takže je nutné z rubu podšít.

Na podšití proševu jsem zvolila plátno s tématikou vesmír. Vesmír je nyní téma, která spolu s dinosaury Šimona zajímá.

Aby batůžek dostal trochu dětského vzhledu, řekla jsem si, že na něj udělám aplikace – nášivky. Původně jsem nevěděla jak a z čeho.

Ale v obchodě KIK na mě koukly obyčejné nálepky na zeď za 25 Kč. V ten moment mě napadlo, že je na batoh našiji. Až se odřou nebo vesmír nebude v kurzu, tak je odpářu a zůstane mi šedý batoh. Ani vesmír uvnitř nebude vadit.

Nálepky jsem umístila na přední kapsu. Nálepky jsou plastové, což je super ohledně deště, že vydrží více než papírové. Avšak jak jsem nálepku sloupla a přiložila na šedou látku, vůbec nebyla vidět, zanikla – na fotce výše hvězdička. Tak jsem náleku nalepila na bílou nelepící výztuhu. Vystřihla podle tvaru nálepky a pak po obvodu přišila na látku.

Díky bílé výztuze se nášivka stala trochu vystouplou a tedy plastickou.

Batoh jsem šila podle našeho mamas návodu a střihu na batoh pro malé i velké. Velikost jsem zvolila školák, aby se tam pohodlně vešly věci na plavání (osuška, malý ručník, plavky, pantofle, mýdlo). Přední kapsu jsem však zvětšila na svačinovou krabičku a nějakou sladkost. Na boku jsou dvě kapsy. Oproti návodu jsou ze síťoviny a jsou trochu více nařasené.

Protože jsem použila poršev, nepoužívala jsem žádnou výztuhu. Na zádech je vnitřní kapsa také z proševu. Batoh je tedy dostatečně pevný, jen ta velká přední kapsa ho opticky rozšiřuje.

Na jezdce zipů jsem pro ozdobu a snadnou manipulaci navlékla úzké proužky látky s uzlíkem. Jednoduché a efektní.

Oba – já i Šimon jsme spokojení. Jen doufám, že vydrží zip.

Klidný konec srpna a pohodový začátek září.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů