Obraz z tapety

Krásný podzimní den. Dnes pro vás máme připravenou inspiraci na dekoraci interiéru a to obraz z tapety. Před několika lety (toto letí..) jsme připravily návod na látkový obraz. Více se dočtete zde. Látku obrazu můžete sladit s látkou použitou v interiéru. Používá se rám, na který se vypne látka. Dnes něco trochu jiného.  Budeme potřebovat tapetu a již hotové malířské plátno.

Musím přiznat, tapety jsou moje láska. Dnes je takový výběr, v provedení, barvách, stylech, že je to stejné jako v látkách. Kdo chce a hledá, určitě najde co se mu bude líbit. Výběr tapety je však ta jednoduší část. Při nákupu bude potřeba troška počítání. Je dobré znát rozměr stěny nebo místnosti, kterou chcete tapetovat. Musíte vypočítat spotřebu. Tapety se prodávají na role. Pozor pokud tapeta má vzor a ten by měl navazovat, při stříhání mohou vznikat prostřihy. Stejně tak je na každé tapetě uvedeno, zda se lepí „na tupo“ okraje k sobě nebo se okraj překrývá. Dnes se nejvíce lepí na tupo, ale dříve se okraje tapet překrývaly. Také podle tapety vyberte lepidlo. I já si jednou domů přinesla chybně spočítané množství, tak se tapetovala jen jedna stěna…

 A co je největší „makačka“, to samotné tapetování. Ale odvážnému štěstí přeje, takže začněte třeba jednou stěnou a uvidíte ono to půjde. Ještě je tu možnost, domluvit si profesionálního tapetáře. Prý se dříve říkalo, že lidé než se vezmou, by si měli spolu zkusit tapetovat. A je to pravda, od prvního společného pokusu si doma raději tapetuju sama. :o)

Abyste neřekli, že si píšu o tapetová a nic neukážu, tak jdu s kůží na trh. Fotky níže jsou z našeho domu, teď jsem ho prošla a něco nafotila, žádné extra stylistické záběry. Náš dům jsme koupili před dvanácti lety a byl postavený v devadesátých letech. Stěny nejsou krásně rovné a ani úžasně vyštukované, někde jsme bourali a posouvali příčky, takže u nás mají tapety také funkci zakrývací.

za pohovkou v obývacím pokoji
za jídelním stolem
předsíň
podesta na schodišti
dětský pokoj
dětský pokoj
pracovna
ložnice

A můj poslední tapetovací projekt – ložnice. Stěnu za čelem postele jsem vytapetovala. Protější stěnu jsem zvýraznila barvou, ale něco by to chtělo. Na klasickém obrazu se neshodneme s manželem. Na velké osobní fotky nemáme povahu. Ale máme zbytek tapety!! Nalepit pruh? Ne, ne. Udělám tapetový obraz.

Šířka tapet bývá 53 cm. Zvolila jsem tedy dvě již hotová malířská plátna rozměru 50 x 50 cm. Já jsem tyto plátna koupila v běžném obchodním řetězci a jedno stálo 79 korun. Nevím v čem se liší, předpokládám, že v povrchu, ale v obchodech s uměleckými potřebami stojí více. Na moje tvoření, jsou tyto dostatečné.

U plátna byly klínky, které jsem umístila do rohu. U mého plátna nebyl návod, ale předpokládám, že slouží k vypnutí.

Rozmyslete, jak chcete tapetu umístit.   Já jsem si vyznačila střed plátna a k němu poté přiložila střed ustřihnuté tapety.

K lepení jsem použila lepidlo na tapetování. Nanesla jsem ho na plátno.

Přiložila tapetu, z lícové strany. Otočila plátno s tapetou lícem na stůl a vyhladila pomocí látky (používám staré, čisté utěrky). Vytlačte bubliny vzduch k okraji.

Obalila jsem boky. dvě strany jsou s minimálním přesahem, dvě jsem složila až na rub obrazu. Zde záleží, jak vám to vyjde.

Nechte řádně uschnout. Lepidlo se nasaje do tapety i plátna. Tapeta se tak mírně vytáhne, ale po úplném vyschnutí zase seschne.

A je hotovo! Už jen vyvrtat díry a pověsit.

A co u vás? Mají na vašich zdech tapety místo nebo dáváte přednost barevným stěnám? Napište nám do komentářů.

Krásné dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů