Dívčí sukně se zipy – Yetti

Hezký den, dnes pro vás máme info o našem novém návodu se střihem – sukni se zipy.

V lednu a sukně? Ano je z hřejivého materiálu. V návodu je připraven postup na variantu z proševu nebo ze softshellu.

Střih sukně je velice jednoduchý a úsporný. Šicí výzvou je použitý materiál a všívání zipů. Zipy na sukni jsou v přední části, jsou vidět a mají několik funkcí. Protože jsou vidět, mají sukni „ozdobit“ a zvýraznit. Zipy jsou otevíratelné z obou stran. Od pasu dolu slouží k oblékání. Od okraje nahoru slouží pro rychlé vytvoření rozparků. Sukně je tedy použitelné i na lehčí sporty a turistiku.  Na zipy jsem použila zipy v metráži a na konce nasadila jezdce proti sobě.

K nasazení jezdců musím napsat, že první pokusy byly náročné. U třetí verze sukně už to bylo „raz dva“. Záleží však na zkušenostech i na vlastnostech zipu. Zip duhový u růžové sukně je tuhý. Jiné zipy byly poddajnější. Tím, že si tento zip doma uděláte podle potřeby, můžete také změnit délku sukně. Na konci článku přikládám můj postup nasazení dvou jezdců proti sobě, které jsem použila v návodu. Ať můžete vyzkoušet.  

Sukně je určena přes spodní hřejivé vrstvy oblečení, aby tedy sedla na legíny i kalhoty, je v pase v zadní části nastavitelná dírkovaná guma.

Prošev je materiál s hřejivou vnitřní vrstvou. Výplň určuje jeho tepelné vlastnosti. Vnější vrstva jeho použití. Vnější vrstva bývá šusťák. Prošev je od jednoduchého prošití až po abstraktní obrazce. Já jsem se nadchla tímto růžovým proševem, a proto vznikla tato sukně. Stál pár korun a já jsem si koupila jen půl metru, že to bude na sukni pro dceru stačit. Ano, ono to stačilo, ale pro cvik práce s proševem to chtělo více :o).  Nakonec se zužitkoval všechen koupený materiál a Vanda je spokojená.

Prošev je více vrstvý materiál, takže musíte ohlídat při šití všechny vrstvy. Lícová stran z šusťáku je „kluzká“ a vatelín zvyšuje tloušťku látky. Také u proševu pozor, zda má spodní krycí vrstvu výplně. Můj prošev se musel podšívat. To poznáte tak, že pokud je z rubové strany vidět výplň (vatelín, rouno) je nutné podšít. Některé proševy mají na rubové straně tenkou krycí látku.   

Proto je v návodu doporučena podšívka plátnového typu.  Já jsem použila úplet a ještě jsem musela při šití hlídat „tahavou“ podšívku.

V návodu je také uveden postup na šití ze softshellu. Tento postup můžete použít i na prošev, který má z rubu látku. Obě látku beru jako „hezké – funkční“ z rubu, proto jsou začištěné pouze okraje v pase a na spodu sukně.

 Při šití s podšívkou nejsou vidět z rubu žádné švové přídavky.

Při šití ze softu jsem tentokrát záměrně nepoužívala začištění švů na overlocku. Vždy v návodech píšeme, že to není nutné (softshell ani náplet se netřepí) a dnes je vidět takový výsledek. I s běžným šicím strojem se můžete do sukně s námi pustit.

Pokud máte chuť si sukni se zipy ušít, návod najdete v našem e-shopu nebo pod tlačítkem níže.

Postup nasazení jezdců proti sobě na zip v metráži.

Připravte si zip delší než požadujete pro výrobek.  Tato nadmíra alespoň 10 cm na každou stanu slouží k odstřihnutí konce zipu. Pokud se nám nepovede jezdec nasadit a tkanice nebo zoubky zipu se poškodí je nutné zip odstřihnout a jezdce nasazovat na nepoškozený konec. A dva jezdce, které nasazujeme zadní částí na zip.

 Konec zipu cca 5 mm rozdělíme, sestřihneme dva plastové zoubky.

Jezdec co nejvíce nasadíme na zip.

Konce tkanice rozevřeme a jezdec posouváme na zoubky.

Postup opakujeme na druhém konci zipu.

A jeto.

Krásné slunné zimní dny a těšíme se na vaše komentáře k novému návodu a střihu na zimní sukni.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)