Sázíme a sejeme doma s dětmi

Krásný slunný den.  Přichází druhá polovina března a je čas přemýšlet o letošním „zahradničení“. Říká se, že ideální čas na setí je na Josefa a to je teď v neděli.;-) I když máte pouze balkon nebo malou zahrádku, můžete si s dětmi vypěstovat něco svého.

Jako inspiraci dnes přinášíme článek, kde představíme několik nápadů, jak předpěstovat sazeničky a chovat se při tom „eko“. Použité fotky v článku, jsou z minulého roku, letos bych fotila pouze hlínu v ruličkách.:-)

Také se vám líbí ty krásné plastové pařeniště, které nyní na nás útočí ve všech obchodech a ty krásné papírové květináčky? Já bych si vybrala hned, každý rok.:-) Ale již v loňském roce jsme to doma zvládli z „odpadu“. Do velké krabice jsem sbírala vše, co se dá použít na předpěstování sazeniček. S dětmi jsme si setí a sázení pak moc užili. Pro malé děti jsou vhodná velká semena, která jednotlivě udrží v prstech a položí do zeminy.

Do čeho tedy set a sázet

Můžeme set jednotlivě nebo hromadně. Pro hromadné předpěstování jsem použila nízké papírové krabičky a nebylo to ideální. Jednak potřebujete podložku, ideálně plastový tácek, protože dno krabice nasaje vodu a špiní a může začít plesnivět. Proto jsou vhodnější nízké plastové krabičky od masa.

Pro jednotlivé sázení jsem použila kelímky od dětských svačinek či jogurtů, to je klasika. Pokud potřebujete nádobu, kde je více zeminy, osvědčily se mi ustřižené obaly od mléka či džusu.

Další možností, která se mi osobně líbí nejvíce, je sázení do „nádob“, které přesadíte i se sazenicí. K tomu jsou vhodné obaly od vajec a ruličky od toaletního papíru.  

Obaly od vajec mají málo místa, tedy málo hlíny, hodně savý povrch, takže opravdu vyžadují péči a je potřeba je brzy přesadit. Část „kalíšků“ od vajec jsem rozstříhala, aby se potom snadno sazenice přemísťovaly. Původně jsem kalíšky naskládala do víka, to však nebylo ideální, proto jsem je přesunula do plastové krabičky od masa.  

Obaly od vajec lze nechat v celku a umístit do plastové nádoby. Po krátkém čase stálým vlhčením papír změkne, takže jej lehce roztrháte a jednotlivé sazenice přesadíte.

Co však je mojí jedničkou jsou ruličky od toaletního papíru. Jednoduše ji na jedné straně nastřihnete na čtyřech místech a složíte. Opět je ideální naskládat složené ruličky do plastové misky. Na fotkách zase pokus s papírovou krabicí.

Po zkušenosti z minulého roku, jsem však požádala babičku, aby mi plastové misky schraňovala, takže letos jich mám dostatek.

Pak už jen naplnit zeminou, zasadit semínko, zalévat a čekat.

Na fotkách jsou ještě vidět skořápky od vajec a plechovky. Ani jedny jsem k sázení nepoužila. Ze skořápek jsem vytvořila hnojivo a jak jsem využila plechovky se můžete dočíst v článku na odkazu níže.

Doporučuji také připravit si nízké krabičky, které usnadní přenášení a manipulaci s kelímky. Jsou to krabičky, které si vezmete v obchodě nebo si můžete seříznou krabici, kterou máte doma.

Mini pařeniště – má ochránit, zachovat přísun světla, vytvořit ideální teplotu a vlhkost pro pěstování. Má to však i spoustu úskalí. Nejednou se mi stalo, že jsem vše v pařeništi „upekla“. Ty plastové si již nekupuju, vystačím si nejprve se sáčkem, potom s druhou překlopenou miskou.

Jedno malé minipařeniště s mini keramickými květináčky mi stále zůstalo.

Na otužování a přechodné období, kdy už opravdu není doma na parapetu místo, mám malý „fóliovník“.

Na sázení se dá opravdu použít kdejaká nádoba. Naši terasu zdobí i tento velký hrnec, který je pomalovaný a z boku navrtaný.

A malá inspirace závěrem. V knihovně jsem našla knihu, která inspiruje jak k pěstování, tak i snědení výsledné úrody. Děti mohou vidět co je možné vypěstovat a inspirovat se jednoduchým receptem. Jen škoda, že výsledek není vždy takový jako na fotkách :o).

Že to vždy nejde jako na obrázku můžete vidět tady. Stejná nadmořská výška, stejná vesnice, jen opačné strany plotu. Ne nadarmo se říká, že sousedův trávník je vždy zelenější. U Barči platí, že sousedův melou je vždy větší. 🙂

Krásné dny a úspěšné pěstování.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů