Jarní dekorace na dveře

To si tak jednou jdu do bytového textilu pro vatelín a v košíku mají vyskládané krásné barevně sladěné ruličky filcu. No když jsem je tam viděla, nemohla jsem je tam nechat. Vypadaly nádherně a hned jsem věděla co z nich vznikne.

Vzala jsem si tyto čtyři kombinace barev. No ještě bych „potřebovala“ aspoň čtvery další, ale to už jsem se udržela. Dala jsem za ně více, než za vatelín a radši jsem odtamtud rychle mazala pryč. 🙂

No ale uznejte sami, že ruličky vypadají krásně. 🙂

Plán byl jasný. Budeme mít nový jarní závěs na dveře. A vy, pokud se ke mě teď přidáte, jej můžete mít taky.

Skvělé je, že na něj nepotřebujete téměř nic konkrétního a přitom můžete využít vše, co doma nebo venku na vycházce najdete.

Co na výrobu budeme potřebovat

  • Pokud chcete závěs s filcovými prvky, pak budete potřebovat filc. (Vice o něm si můžete přečíst v našem článku zde >>) Ale můžete ho klidně nahradit dřevěnými, keramickými nebo i háčkovanými prvky.
  • Kus dřeva, na které závěsy navážeme. Můžete použít i svazek užších větviček.
  • Provázek nebo stužku, vlnu, cokoliv, co vám přijde vhodné.
  • Drobnosti na zdobení – korálky, kroužky, peříčka, kamínky, stužky, klacíky, šišky, ale skleněné střepy… prostě cokoli vás napadne.
  • Hoditi se bude vázací drátek, tavná pistole, nůžky, šicí stroj nebo jehla a nit, atd.

Pokud chcete šít filcové dekorace, jako mám já, připravila jsem pro vás šablonku. Můžete si ji stáhnout tady >>

Návrh, co se může k výrobě hodit

To, jak si dekorace ušijete záleží čistě na vás. Já jsem zvolila variantu dvou vrstev, s tím, že horní je o něco menší a spodní vrstva tak tvoří barevný okraj. Některé tvary jsem přišívala v kraji, jiné u středu, aby zůstaly více prostorové.

Jako základ závěsu jsem použila vrbové větvičky. Když jsou čerstvé, dá se kůra lehce oloupat a dostanete takovéto krásné bílé klacíky.

Jak na ptáčka nebo jiný tvar tohoto druhu

Dáme si na sebe dvě vrstvy filcu a přišpendlíme šablonku.

Ptáčka podél šablonky vystřihneme.

Horní vrstvu obstřihneme kolem dokola o 3 až 4 mm a tím ji zmenšíme.

Připravíme si ještě křidýlko a takto budou vypadat připravené vrstvy na sobě.

Našijeme si křidýlko.

K šití můžete použít ruční smyčkový steh nebo kouknout, jaké stehy nabízí váš stroj. Já jsem pro našití křidýlka použila otevřený overlockový steh, ale pak sem šila i přímým nebo quiltovacím, který připomíná ruční smyčkový. To jen ten, co jsme s ním my starší ve 3. třídě v pracovkách většinou šili jehelníček nebo jinou parádu, kdyby někdo nevěděl. 🙂 Pokud stále nevíte, zkuste google, ten ví (skoro) vše. 🙂

Z provázků si nachystáme ze tří smyček ocásek. Doporučuji smyčky před sešíváním prošít na stroji, ať se tolik nerozjíždějí.

Na nožky jsem navlíkla korálek.

Pokud se vám malou dírkou korálku nedaří provázek protáhnout, doporučuji využít kousek drátku (kancelářskou sponku). Složíte ho na polovinu, protáhnete dírkou a do očka navléknete provázek.

Pak protáhnete provázek dírkou a drátek odděláte. To však lze použit pouze s přiměřeně silným provázkem. Námořnické lano tam neprotáhnete ani drátem. 🙂 Na drátek lze navléknout i několik korálků naráz a provléci je provázkem všechny najednou.

Na spodní vrstvu ptáčka umístíme ocásek a nožičky.

Přiklopíme horní vrstvou a sešpendlíme.

A kolem dokola horní vrstvu přišijeme některým z výše uvedených stehů.

Stejně postupujeme i při vytváření dalších tvarů. U jedné z kytiček a u srdce jsem prošívala pouze střed a působí pak více plasticky. Viz foto níže. Můžete na sebe dát i více vrstev, kombinovat barvy nití apod.

Až máme vše připraveno, navlékneme provázek do velké jehly a jednotlivé prvky pospojujeme.

Filcové prvky jsem jehlou prošila ze zadní strany mezi obrysovými švy. Pod prvkem je dobré na provázku udělat uzlík, aby po šňůře neklouzal.

Pokud chcete mezi prvky navléknout korálky, kroužky nebo jiné ozdobné prvky, nezapomeňte je navlékat ve správném pořadí.

Filcové dekorace jsou velmi lehké a nedržely přírodní provázek napnutý, takže jsem na jejich konce vložila kamínek a zajistila ho tavnou pistolí proti vypadnutí.

Na koncích provázků jsou pak peříčka.

K navazování jednotlivých prvků i samotného závěsu na dřívko jsem použila katovskou smyčku, která dobře vypadá a ještě je praktická, protože umožňuje stažení smyčky i po uvázání a můžete si s prvkem i po uvázání libovolně hýbat.

K vysvětlení toho, jak uzel vázat si dovolím využit povolanější a nasměrovat vás na stránku s vázáním uzlů zde >>

Pokud by nebylo něco jasné, dejte vědět a pokusím se to polopaticky vysvětlit.

Závěs jsem dozdobila ještě stužkami.

A aby tam bylo něco jarního, vyběhla jsem na zahradu, ustřihla kus pučícího keříku a vázacím drátkem ho připevním na dřívko.

A závěs je hotový.

Teď jdu ještě tvořit jiné barevné kombinace. Filcu na to mám dostatek. 🙂

Jak je to u vás, tvoříte si jarní dekorace sami nebo raději kupujete již hotové? Dejte nám vědět do komentářů.

Krásné jaro!

Bára

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů