Látky od A do Z – froté

Dnes si v rámci série článků o materiálech řekneme něco o froté.

Froté je smyčková tkanina řadící se mezi trojrozměrné textilie. Třetí rozměr k šířce a délce tvoří smyčky nad či pod tkaninou.

Froté známe všichni. Nejčastěji se s froté textilem potkáváme ve formě ručníků či napínacích prostěradel. Můžeme ho však najít i mezi oblečením. Používá se na pyžama, trika či dětské oblečení, ale není to tak časté.

Pokud si vybavíte ručník a prostěradlo, je jasné, že není froté jako froté. Co nás tedy u froté zajímá?

Hustota textilie – Ta nás zajímá zejména pokud froté má mít hlavní funkci nasávat vlhkost.  Čím je vyšší, tím má více smyček a má vyšší savou schopnost.

Složení – Základní složkou jsou bavlněná vlákna. Froté bývá 100% bavlněné nebo ve směsi. Pokud je uvedena směs, často je osnova z umělých vláken a smyčky jsou bavlněné. V posledních letech se také hodně používá bambusové froté. To opět bývá ve směsi jak s bavlnou, tak s umělým vláknem.

Proč bavlna a bambus? Protože tyto přírodní vlákna mají vynikající schopnost přijímat vodu a jsou vhodná na přímý kontakt s pokožkou. Pro zachování savosti vláken není vhodné používat aviváž při praní ručníků. Aviváž vlákna obalí a omezí jejích savost. Stejně tak i nové ručníky je nutné pro zvýšení savosti vyprat a vlákna zbavit možných nánosů z výroby (barva, plnidla).

Pevnost a pružnost – Ručník nepruží, prostěradlo pruží. Záleží na osnově, do které jsou smyčky vetkány. Pokud je pevná, je výsledná látka nepružná, pokud je základ pletenina, je celá textilie pružná. Pevnost a pružnost při nákupu vyzkoušíme natažením.

Označení jednostranné – oboustranné. To už jen okem poznáme. Smyčky jsou na jednu stranu (prostěradlo), smyčky jsou na obou stranách (ručník).

Ručníky, župany a předložky na zem se většinou vyrábí z oboustranného froté. Může být označováno i jako ručníkové froté. Toto froté má smyčky na obě strany. Na lícové bývají delší než na rubové. Seženete jej v metráži mnoha barev. V metráži s oboustranným vzorovaným froté jsem se nesetkala.

Dnešní trend koupelnového textilu již vzorovaným ručníkům nepřeje, ale není to tak dlouho, kdy svatební dary ručníků měli vzor nebo motiv, který tvořily barevné smyčky. 🙂

Barvené obrazy jsou na rubu a líci barevně opačné.

Dnes se smyčky využívají spíše na plastické vzory v jedné barvě. Střídají se smyčky a „hladká“ osnova. Nebo se našívají bavlněné stužky na okraj.

Velkosériově vyráběné ručníky se vyrábí v požadovaných rozměrech. Když kouknete na kraje, už jsou bez smyček, mají pevný okraj nebo se zakládá osnova.

Jednostranné froté. Z jedné strany smyčky, z druhé osnova, většinou úplet. Látka je tedy pružná. Toto froté bývá jemnější. Vyrábí se v mnoha barvách i s potiskem.

Froté seženete v metráži nebo i prostřizích. Prostřih je zbytek z výroby, který už pro ni není zpracovatelný. Prodává se v balení po kilogramech a obsahuje obdélníky různých rozměrů. Využijete je na šití pro děti i jako hadry na úklid.

Jak z froté šít?

Téměř stejně jako z jiného materiálu. Pokud šijete z nepružného froté, použijte jehlu standard. Pokud budete sešívat více vrstev, sáhněte po jehle silnější. Pozor, pokud froté dvakrát zahnete, můžete mít problém vsunout složené vrstvy pod patku. Pokud šijte z pružného froté, použijte jehlu na úplet a pružné stehy tam, kde budete využívat pružnost látky.

Ať vás nepřekvapí! Stříhání froté dělá nepořádek. Tím, že střihnete do smyček, tak ty se rozpadnou a z okraje vypadávají. Toto „pouštění“ nití může pokračovat i na švovém přídavku, je tady vhodné okraje začistit.

Jak začistit okraj z froté?  

  • Hustým entlovacím stehem, po obšití ještě odstřihněte nitky.
  • Obšitím okraje šikmým proužkem. Více v našem návodu na bambusovou osušku zde.
  • Při sešívání použít hřbetový (francouzský) šev.

Pokud Vás froté zaujalo a chcete si vyzkoušet rychlý „eko“ projet, koukněte na naše odličovací tampóny i s čelenkou nebo pro děti připravte z ručníku pončo k letnímu koupání.

Krásné slunné dny a šijte s námi.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)