Skleněná poklička a netřesky

Dnes nebudeme šít, ale sázet. Netřesky jsou moje radost. Jsou nenáročné a čím méně se o ně staráte, tím jsou krásnější. Jediný jejich nedostatek je, že pokud vykvetou tak uhynou. Netřesků a netřeskovců je spousta, nejsem na ně odborník, pouze je obdivuji a pěstuji. Mám je v záhoně, truhlících, různých nádobách, v květináčích s dalšími rostlinami, na obraze a nyní i v pokličce.

V truhlíku
Keramická miska od dcery.
Dřevěný rám.
V záhonu.
V betonovém profilu.

Než se vrhneme na pokličku, ještě porovnání netřesků v rámečku. V loňském roce jsme připravili článek, jak na závěsný rámeček s netřesky. Více se dočtete zde.

Obraz z netřesků květen 2022

Po zimně jsem odstranila oschlé listy a vystavila jarním deštíkům.

Obraz z netřesků duben 2023

Ještě k samotným netřeskům. Asi si říkáte, no ono se jí to sází, když má netřesky všude, ale kde je má vzít člověk, když nemá zdroj? V pokličce jsou až na jeden netřesky koupené. Koupené, ale né v zahradnictví nebo hobby marketu, ale přes internet. Přes Sbazar. Našla jsem inzerát. Paní Petra nabízela růžičky netřesků po 5 Kč za kus. Zaslala mi je přes zásilkovnu v krabičce. Prostě vše dopadlo skvěle za příznivou cenu.

Netřesky nakoupené přes Sbazar.

Doma mi zůstala skleněná poklička. Pánvička se poškrábala a nepřilnavá plocha se začala loupat. U pokličky vypadl šroubek, který držel plastový úchyt uprostřed pokličky. Teplem se zřejmě spekl závit a úchyt už tam nešel našroubovat. Tak co s pánvičkou a pokličkou? Pánev jsem vyhodila a pokličku použila na netřesky.

Poklička má uprostřed díru, což je ideální jako odtokový otvor. Netřesky nezvládají přemokření, to začínají odumírat.

Pohled na pokličku z boku.

Úchyt jsem použila na zakrytí   odtokového otvoru. Otvor je zakrytý ale volný pro odtok vody. Jinak je možné použít kamínek. Poklička je dost hluboká, proto jsem mohla použít úchytku.

Pokličku jsem naplnila substrátem. Zemina pro netřesky je vhodná propustná, tedy smíchaná s pískem a perlitem. Ale i v běžné zemině netřesky rostou. Já jsem použila jemný písek, který není ideál.

Připravíme si růžičky netřesků. Kořínek sestřihneme a oschlé spodní lístky opatrně odloupneme.

Postupně začneme „zapichovat“ do substrátu v poličce.

Než netřesky zakoření necháme venku na chráněném místě, aby nám prudký déšť netřesky nevyplavil.

Můžeme doplnit kamínky a rozchodníky.

Uvidíme, jak se růžičky rozvinou a jak se barevně vykreslí. Poklička bude zdobit naši terasu.

A jak se netřesky líbí vám? A také recyklujete staré věci? Těšíme se na komentáře.

Krásné rozkvetlé dny!

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů