Dámské a pánské rukavice

Dnes pro vás máme článek s návodem na rukavice pro nás dopěláky – dámy a pány.

Na našem webu můžete najít několik článků na téma rukavice pro malé i větší děti a dokonce i návleky na rukavice. U dětí se střih osvědčil, tak jsme ho letos upravily i pro nás velké.  

Jedná se o palčáky ze tří částí – palec, dlaň a hřbet. Dámské jsou menší, pánské jsou větší. Postup šití je stejný. Na zápěstí je rukavice stažena zevnitř našitou gumičkou. Konec rukavice – vstup pro ruku, je začištěn lemovací gumičkou.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Lemovací gumička je skvělá, protože začistí a také „stáhne“ okraj látky.

A protože se snažíme být kreativní, vyzkoušela jsem rukavice také s prostřihem pro prsty. U této varianty snadno vyndáte prsty a nemusíte sundávat rukavici. Nechci psát, že je to přímo pro ovládání displeje, ale je to fajn třeba i na odemykání dveří. Prostě tam, kde se hodí citlivost prstů. Prostřih má však i nevýhodu – spotřebujete o kousek více materiálu a gumičky a pokud fouká, tak to v rukavici pocítíte.

Na dlani se látky překrývají. Okraj je zakončen lemovací gumičkou, takže hrana je stažená a nikde nic netrčí. Prostřih dlaně je naznačen ve střihu na rukavice. Pokud se rozhodnete pro prostřih, jen si střih složíte k příslušné lince a střihnete. Není potřeba střih tisknout vícekrát. Vše najdete v popisu níže.

Pro tepelný komfort jsou lepší rukavice plné z hřejivého materiálu.

Rukavice jsem šila ze tří materiálů – zimní softshell, svetrovina a oboustranný fleece. U softu jsem ladila velikost. Já je mám těsné, ale dvanáctiletá dcera ideál. Navíc ten soft byl zbytek z jejích kalhot, takže si je i ochotně vzala. Pak jsem šila ze svetroviny, která má z rubu jemným chloupek. Krásně se z ní šije. Rukavice jsou vhodné pro mírnou zimu, profouknou. Huňatá verze – oboustranný fleece. Nedávno jsem z tohoto materiálu zkoušela kapuci-šálu. Inspirovat se můžete v článku zde.

Měla jsem půl metru oboustranného fleece z obchůdku LÁTKY KONVALINKA.

Z části jsem střihla kapuci-šálu, ze zbytku jsem ušila dvoje dámské rukavice. Jedny plné, druhé s prostřihem. Jsou krásně chlupaté a teploučké. Jak už jsem psala u kapuce – fleece mě mile překvapil jak hřeje. Vrstvy krásně drží u sebe. Moje šedá barva je opravdu jak myší kožíšek.

Chlupatá strana trochu zlobí při šití, ale krásně schová všechny nedostatky. Není vůbec důvod se tohoto materiálu bát. Nejhorší jeho vlastnost se ukáže při stříhání – dělá nepořádek. Připravte se, že po střihnutí začnou létat chloupky. Také doporučuji stříhat po jedné vrstvě. Dvě vrstvy chlupem na sebe mohou klouzat. Zejména detail „zoubku“ na střihu u dílu palce může na jedné vrstvě snadno utéct. Oboustranný fleece má u dětí úspěch. Chtějí také rukavice a samozřejmě s prostřihem….ale já už nemám materiál, asi obětuji kapuci a udělám dětem rukavice :o). Já mám stejně radši čepice.

Střih je připraven pro dámskou a pánskou velikost. Na části dlaně jsou dvě linie. Tyto linie použijeme, pokud šijeme rukavice s prostřihem.

Střih dlaně složíme k jedné linii – střihneme díl.

Poté složíme k druhé linii a střihneme druhý díl.

Střih nám zůstává v celku a můžeme jej použít i na nedělenou rukavici.

Níže je ukázka děleného dílu dlaně. Díly se překrývají o cca 3 cm.

Lemovací gumička – je skvělá věc. Vyrábí se v různých provedeních, barvách i šířkách. Zvolte takovou, která se vám bude barevně hodit. Nemusí být příliš široká. Já gumičku přišívám cik cak stehem. Gumičku před šitím nestříhejte na délku. Z metráže ji odstřihněte až při šití. Pokud už máte „vychytáno přesně“ kolik jí potřebujete a jste zruční v natahování při přišívání, nastříhejte si ji klidně dopředu. Já to však nedělám.

U našeho prostřihu dlaně se postupuje takto:

Přeloženou gumičku nasaďte na okraj látky. Nechte si dostatečně dlouhý konec, abyste za něj mohli při šití zatáhnout. Postačí jeden špendlík a vložte pod patku. Udělejte několik stehů na gumičce. Vyndejte špendlík. Gumičku před patkou mírně natáhněte. Gumička je na hraně látky. Začněte přišívat a současně zatáhněte za druhý konec gumičky za patkou. Jinak se vám látka pod patkou neposune. Došijte na konec hrany. Díl vyndejte z pod patky a gumičku odstřihněte. Podle toho, jak moc za gumičku při šití zatáhnete, ovlivníte stažení okraje. To samé opakujeme na hraně protilehlého dílu.

U našívání gumičky na hranu vstupu do rukavice postupujeme stejně, jen za patkou nemáme volný konec gumičky, ale látku rukavice.

Okraj rukavice šijeme „zevnitř“, abychom šili horní nití po lícové straně. Tato strana švu bývá „hezčí“ než šev spodní nitě.

Konec gumičky překrývá začátek tak cca o 2 cm. V tomto případě je vhodné konec gumičky „zatavit“ nad plamínkem. Gumička se pak netřepí.

Co tedy k šití rukavic potřebujete:

  • Střihovou šablonu na dámské nebo pánské rukavice, který najdete zde
  • Látku na rukavice při šíři 140 cm postačí pro dámské 30 cm, pánské 35 cm. Jinak můžete použít i zbytky – prostřihy podle velikosti střihu.
  • Gumičku na zápěstí – prádlová guma šíře 5 mm
  • Lemovací gumičku pro začištění vstupu do rukavice a případně hran prostřihu dlaně

Střihová šablona již obsahuje přídavek na šev = položíte na látku a střihnete, nic nepřidáváte. Střihová šablona na rukavice obsahuje přídavek na šev 5 mm!

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pro větší názornost je k dispozici také video.

Podle střihové šablony si připravíme díly rukavic. Pozor pokud nestříháte z dvojité látky, díly musejí být pro pravou a levou rukavici zrcadlové. Pokud stříháme z jednoduché látky, jednou pokládáme střih tak, že vidíme nápis na střihu. Podruhé nápisem na látku.

Pro upřesnění přikládám fotku, které díly tvoří jednu rukavici. Hřbet rukavice nemusíte řešit, ten je pro pravou i levou stejný. K sobě patří díly dlaně a palce, které k sobě lícovou stranou pasují obloučkem.

Na díly přeneseme linii pro gumičku na zápěstí – značíme na rubovou stranu. Já jsem použila sypkou křídu v zásobníku.

Pokud šijeme rukavice s prostřihem. Připravíme si díly dlaně.

Okraje začistíme lemovací gumičkou.

Podle papírové šablony díly dlaně přeložíme přes sebe. Horní díl překrývá spodní. A v kraji prošijeme přímým stehem. Dále s dílem pracujeme stejně jako s verzí kde není prostřih.

Začneme palcem. Díl palce přeložíme lícem k sobě a vyrovnáme horní oblouček. Po obvodu obloučku prošijeme. Švový přídavek je 5 mm. Šijeme oblouček a i „nos“, na fotce jsou v místě nosu nůžky.

Pokud šijete z „chlupatého“ oboustranného fleecu jako já, hrana látky je dána spodním klasickým fleecem. Na fotce je vidět, že průhledné okénko mé patky kopíruje hranu látky. U mě je to 5 mm. Pozor, ať nešijete podle chloupků, které vykukují do strany.

Odstřihneme chloupky, zarovnáme švový přídavek a u nosu uděláme nástřih do rohu.

Palec protočíme lícem ven a přišijeme k dlani.

Lícovou stranu obloučku palce položíme na lícovou stranu obloučku dlaně. Sešpendlíme a sešijeme.

Sešité díly palce a dlaně. Sestřihneme chloupky ve švu.

Připravíme si díl hřbetu.

Díly srovnáme lícem na sebe a sešijeme malíkovou hranu v délce cca 15 cm. Jedná se o stranu, kde není palec. Na fotce jsou u malíkové hrany žluté špendlíky.

Rozevřeme rukavici a kdo nemá, přenese si linku pro našití gumy v zápěstí. Připravíme si prádlovou gumu.

Gumu nestříháme. Začátek položíme na okraj rukavice s přesahem cca 3 cm.

Přichytíme špendlíkem a vsuneme pod patku stroje. Přišívat budeme cikcak stehem šířky menším, než je šířka gumičky. Na začátku gumičku přichytíme pár stehy. Poté s citem natáhneme gumičku podél vyznačené linky. Začneme šít a zároveň musíme zatáhnout za volný konec za patkou, aby se nám látka pod patkou posouvala. Kdo nemá zkušenost, šije pomalu, pokud potřebuje zastaví, natáhne gumičku, kousek přišije a takto to opakuje než se dostane na konec. Až došijeme k okraji, teprve odstřihneme gumičku z metráže.

Podle síly natažení gumičky před patkou bude výsledné stažení látky.

Rukavici složíme lícem k sobě. Palec urovnáme, aby nám „nepřekážel“, vyrovnáme obvod a sešijeme. Také obvod šijeme na šířku švového přídavku 5 mm, zejména v části všitého palce, zde totiž máme „nos“, za který palec hezky všijeme do rukavice. Pokud zajedete hlouběji ke středu, přišijete palec.

Začistíme švový přídavek. Odstřihneme gumičku, chloupky a nedokonalosti.

Můžeme vyzkoušet a zkontrolovat palec zda je dobře všitý.

Začistíme okraj, vstup do rukavice, lemovací gumičkou. Rukavici otočíme rubem ven. Gumičku budeme našívat „zevnitř“, aby šev horní niti byl na lícové straně. Začátek gumičky přichytíme na hranu, ideálně na dílu palce nebo dlaně. Kde začneme tam také skončíme. Takto budeme mít konec gumičky na vnitřní straně ruky.

Gumičku našíváme po obvodu cikcak stehem. Gumičku před patkou mírně natahujeme. Pro posun látky pod patkou si pomáháme „tahánín“ látky za patkou.

Až uvidíme našitý začátek gumičky, gumičku si naměříme, odstřihneme a konec zatavíme nad plamínkem, nebude se třepit.

Konec gumičky přetáhneme přes začátek. Zapošijeme.

Máme hotovo! No, musíme se vrhnout ještě na druhou rukavici, ale to už bude raz dva.

Musím se usmát, píši raz dva, ale máte to stejně – rukavice jsou párové, jsou tedy zrcadlové a vždy se jedna šije lépe než druhá, hlavně to všívání palce :o).

Krásné zimní dny a rukavice vždy po ruce.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů