Adventní kalendář – kolíčky a pytlíčky

Říkáte si podle názvu článku – co to píšou, vždyť je brzy? Ne, ne, je sice listopad, ale je ten pravý čas promyslet adventní kalendář. Na našich stránkách najdete již nejeden návod na adventní kalendář (na ramínku, botičkový, filcové kapsičky). Při tvoření tohoto kalendáře můžete zapojit i mužské ruce. Jeho základ tvoří melaminová nebo dřevěná deska, která má otvory pro zavěšení, kolíčky a plné pytlíčky.

2 x 24 pytlíčků. Kalendář pro dvě děti.

Než se pustíme přímo do výroby, tak trocha informací ohledně samotné tradice adventního kalendáře. V knihovně jsem náhodou narazila na knížku Malá encyklopedie Vánoc (autorka Valburga Vavřinová) a dočetla se spoustu nových informací o čase Vánoc. A proto již vím, že tradice adventního kalendáře patří mezi mladší předvánoční zvyky. Poprvé se v papírové podobě objevil na začátku 20. století, zřejmě v Mnichově v roce 1908. Byla to spíše papírová vystřihovánka s básničkou na každý den.

První světová válka zastavila rozmach kalendářů. Meziválečné období však z kalendářů vytvořilo malá umělecká díla. Druhá světová válka nahradila poetické malůvky vojenskými tématy. Po druhé světové válce se adventní kalendáře začaly šířit po celé Evropě. Díky přistěhovalcům se dostal adventní kalendář i za oceán. Dnes je kalendář využíván pro reklamu i radost. Kalendáře prodávané „ve velkém“ jsou stále papírové a ukrývají drobné sladkosti. Takže, pokud chcete něco svého a jedinečného, čtěte dále.

Téma adventního kalendáře mohu z vlastní zkušenosti rozdělit na dva úkoly. První výběr samotného kalendáře – velikost, provedení, materiál, okýnka, pytlíčky, papírové ruličky….. A druhý, pro mě osobně náročnější – náplň. Dnes pro Vás máme novou inspiraci na výrobu adventního kalendáře. S druhým úkolem nám třeba pomůžete, ale to až na konci článku.

Dnešní adventní kalendář je vyroben z odřezu melaminové desky, kterou jsem našla v garáži. Můžete nahradit i dřevěnou deskou, nebo silným několikavrstvým kartonem. Na vyzdobené desce jsou nalepeny kolíčky, které drží pytlíčky s náplní.

Výzdobu desky jsem udělala hrotovou pájkou. Já tuto pájku používám na vypalování do dřeva. Ale musím napsat, že vypalovat do melaminové fólie bylo náročné. Moc to nešlo a fólie se pálila.

pájka
vypálený motiv

Pokud nemáte pájku, nezoufejte. Desku druhého kalendáře i kolíčky jsem vyzdobila černým permanentním fixem.

namalovaný motiv

Kolíčky jsou dřevěné, takže na ty jsem pájkou použila. Ale jinak mohou zůstat kolíčky přírodní nebo sáhněte po barvách. Je jich potřeba 24 kusů.

Deska je v rozích provrtána. V otvoru je protažen provázek a za něj kalendář visí.

Velikost desky volte podle materiálu, který máte k dispozici, místa, kde bude kalendář viset a také věcí, které chcete dávat do pytlíčků. Já jsem jeden kalendář použila pro dvě děti, pod jeden kolíček jsem scvakla dva pytlíčky. Původně jsem našila stejně velké pytlíčky ve dvou látkách. Dárečky uvnitř měla být rozdělená stavebnice Lego, každý den pár kostiček. Šimon však dostává Duplo, které má velké kostky, takže jsem šila sérii větších pytlíčků. Moje použitá deska má šířku 60 cm a výšku 20 cm.

Pytlíčky jsou jednoduché. V první verzi jsem jen obšila horní okraj na overlocku, v návodu jsem okraj zahnula do rubu, ale nechám na vás. Vím, že večer 30. listopadu je strašně krátký! 🙂 Dále má pytlíček spodní a boční šev se všitou stužkou na zavázání.

Co tedy potřebujeme:

  • Pevnou desku nebo vícevrstvý karton,
  • hrotovou pájku nebo permanentní fix na výzdobu desky,
  • 24 ks dřevěných kolíčků,
  • lepidlo na přilepení kolíků k desce. Já používám chemopren,
  • látku a vázačku na pytlíčky,
  • šicí stroj a základní šicí a psací potřeby potřeby.

Podle velikosti desky si rozvrhněte čísla dnů. Já jsem vzala papír a zkoušela různé možnosti.

Pokud máte jasno, naznačte si dny a výzdobu na desku. Kdo má pevnou ruku a jasnou myšlenku, může tvořit přímo.

Pájkou nebo fixem vyzdobte desku a kolíčky z jedné strany, druhá bude nalepená.

Nalepte kolíčky na desku. Postupujte podle návodu na lepidle.

Nalepené kolíčky zatížíme a necháme lepidlo zaschnout. Máme časový prostor na pytlíčky.

Kdo nechce pytlíčky šít, může sáhnout nebo vyrobit třeba papírové taštičky či obálky. Ale my jdeme na šité. Na jeden pytlíček potřebujete obdélník látky a vázačku (stužku). Můj rozměr látky na pytlíček je 24 x 17 cm, stužka šíře 2 cm délky 40 cm. Látka je plátno s potiskem. Na stužku jsem použila dederon, který jsem nařezala na pruhy. Více se o dederonu, dočtete v článku zde. Při šití pytlíčků doporučuji ušít jeden. Na něm si vyzkoušíte postup šití a ověříte velikost, ale třeba i délku vázačky. Pokud je vše ok, udělejte vždy jednu operaci na všech pytlíčcích a přejděte k další. Je to efektivnější než celý postup opakovat na jednotlivých pytlíčcích.

Horní okraj postupně 2x zahneme 1 cm do rubu a přežehlíme.

Záložku v kraji prošijeme přímým stehem.

Nyní látku složíme bočními stranami k sobě, lícová strana je uvnitř. Připravíme stužku, kterou také složíme na polovinu.

Odklopíme horní vrstvu látky a stužku vložíme cca 3 cm od horního zahnutého okraje na hranu látky.

Látku vrátíme zpět a hranu prošijeme, tím všijeme i stužku. Kdo chce může šev začistit entlovacím stehem nebo na overlocku.

Nyní budeme sešívat dno. Moje pytlíčky mají šev „vzadu“, proto spojím právě vytvořený „boční“ šev se středem šířky látky. Pozor na stužku, ať ji nepřišijete ke dnu.

Sešijeme a začistíme spodní hranu.

Protočíme lícem ven, vyrovnáme, můžeme vyžehlit (pozor na dederon) a máme pytlíček hotový.

Naplnit, zavázat a připravit ke kolíčkům.

Líbí se vám náš letošní adventní kalendář? A máte radu co do něj? Budeme se těšit na komentáře.

V prvním prosincovém týdnu odměníme alespoň tři komentáře s nápadem, co do adventního kalendáře jedním elektronickým střihem dle vlastního výběru.

Krásné listopadové dny a šijte s námi.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Jitka napsal:

    Dobrý den, Vaše poznámka, že večer 30.listopadu je krátký mě velmi pobavila. Letos jsem šila právě 24 pytlíčků do tří ráno 1.12…. a co v pytlíčkách je? Někdy sušené ovoce, někdy zpráva, kde hledat dáreček (vánoční knížka, papíry na skládání hvězd do oken, vlna na výrobu betlémů), někdy svíčky ze včelího vosku, esenciální adventní olej, formičky na perníčky …. Pokaždé je to překvapení, i když hmatem pytlíčky zkoumají :). Krásný advent! Jitla

    • Bára (mamas) napsal:

      Dobrý den, Jitko, díky moc za skvělé netradiční tipy na náplň do adventního kalendáře. Krásný advent i Vám. Bára

  2. Hanka napsal:

    Dělám kalendář poprvé – syn 20 měsíců – zatím mám v plánu plnit každý den jeden pytlíček. Shodli jsme se s manželem nad zvířaty do farmy, pak u nás vedou autíčka a mezi to některý den dáme nějakou zdravější dobrotu 🙂

    • Dáša (mamas) napsal:

      Krásný den, tak to je fajn, že se zapojil i manžel. U nás si loni manžel „stěžoval“, že by také chtěl adventní kalendář. Ať se kalendář podaří a dělá radost. Dáša

  3. wendelinka napsal:

    Dobrý den, kalendář je rozhodně jedinečný. 🙂 U nás se loni dávalo každý den několik dílků puzzle (předskladaného, takže se postupně ukazoval vánoční obrázek, skládalo dítě 4 roky). Letos máme samolepkové vánoční sešity (5 a 2,5 roku). Ještě jsem uvažovala, že by mohli každý den najít kousek oblečení na panenku (máme čurací, takže i spoustu nehod a šiju ze zbytku/miminkovského oblečení), ale to by náš adventní domeček ztratil kouzlo (zatím nepřišly na to, že ho každou noc plní tatínek). K tomu dostávají adventní úkoly/omalovánky (tímto děkuji maminkám, které to dali volně k dispozici), to má každý rok úspěch. A co vy ostatní, plníte kalendář celý, nebo jako my, každou noc na další den?

    • Dáša (mamas) napsal:

      Krásný den, díky za komentář. U nás se kalendář plní před začátkem prosince. Celou dobu je na očích, často děti sahají na pytlíčky a hmatem poznávají co bude dál. Ale je pravda, že musím hlídat, aby se dodržoval jeden pytlíček na den. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)