Začínáme šít z úpletu

Krásný den, dnešní článek je pro všechny kdo chtějí s šitím začít, ale nevím jak na to. A také pro všechny kdo už šijí, ale zatím se nepustili do šití z úpletu.  Pojďte to zkusit a šijte s námi.

Připravili jsme tři projekty z úpletu. Vím, že jsou svým zaměřením pro miminka, ale vycházíme z vlastní zkušenosti:

  • Šití z úpletu přišlo s miminkem,
  • podle Vašich reakcí s námi „začínáte“ šít právě pro miminka,
  • tyto projekty jsou lehké a časově nenáročné.
  • vystačíte si se zbytkem materiálu nebo můžete zkoušet na „recy materiálech“ – tričko, svetřík.

Jsou to tedy projekty čepiček – s leme a uzlem a šátek na krček. Všechny už byly na našem blogu. Nyní jsme však oba modely čepiček připravili ve stejných velikostech a i šátek dostal „nový“ kabát. Čepičky jsou z úpletu. U šátku už můžete kombinovat různé materiály a také vyzkoušet nacvaknout plastový patentek.

Střihové šablony najdete zdarma po registraci na níže uvedené stránce pod příslušným obrázkem: zde ke střihům pro stažení zdarma nebo v souborech ve facebookové skupině Šijte s námi.

Střihová šablona = již obsahuje přídavky na šev. Šablonu položíte na látku a přesně podle ní stříháte.

Proč se mnohdy bojíte šít z úpletu? Říkáte si, že nemáte stroj na úplet. Ale ono to jde i na základním šicícm stroji.  Jen to nebude, zejména z rubu, vypadat jako koupené. Stroje určené pro pružné materiály – overlock a coverlock nemusíte nutně k šití z úpletu používat. Zjednodušeně , overlock – sešívá a zároveň ořezává a začišťuje okraj, coverlock – prošívá v ploše se zachováním pružnosti – založení lemu, prošití okrajů kapes…

Jak to udělat, když tyto stroje nemám? Úplet se netřepí, proto je mnohdy lepší nechat ho nezačištěný než se snažit obšít klasickým cik cak stehem. Šev, kde potřebujeme zachovat pružnost, můžeme nahradit pružným stehem. I základní stroje alespoň jeden pružný steh v nabídce většinou mají. Já nejraději používám tříkrokový cik cak. Pokud ani ten nemáte, vyzkoušejte drobný cik cak. A jak založit lem, aby zůstal pružný – prošít dvojjehlou. Ale i zde se musím přiznat, že než měnit jehlu, shánět druhou špulku stejné nitě, tak také i pro prošití sahám po tříkrokovém cik cak stehu.

Takže šít úplet můžeme s běžným strojem. Výrobky budou vaše hand made potěšení. Pokud se pak rozhodnete šít více profi nebo budete chtít investovat, a také budete mít prostory, nechte svou rodinku strojů rozrůst. Já šiji na stroji Singer Quantum Stylist 9960, vidíte jej na fotce. Jedná se o elektronický šicí stroj. Pro pružné stehy používám tříkrokový cik cak, který je v mé nabídce pod číslem 12.

Co můžete splnit všichni bez ohledu na stroj, je použití jehly nebo dvojjehly na úplet. Jehly na úplet mají zakulacenou špičku a nepřesekávají vlákna. Přeseknutá vlákna – pouští oko a párají úplet.

Ale k našim čepičkám. Co říkáte s lemem nebo uzlem? U lemu jsou přiznané vnitřní švy. Čepice s uzlem je dvojitá a všechny švy jsou schované uvnitř. Důležité je, aby na čepici pružil okraj, protože okraj budeme při oblékání natahovat. Ostatní švy „namáhané“ nebudou.

Takže zkuste  to s námi a pak nám napište, zda je lepší čepička s leme nebo uzlem. Pro názornost jsme čepičky i šátek připravili nově ve formě videonávodu.

Šáteček na krček je projekt, kde můžete kombinovat materiály a zkoušet jejich sešívání. Pokud sešíváte více různých materiálů a jedním je úplet, který je z lícové strany, opět doporučuji jehlu na úplet. Šátek může mít funkci slintáčku – zde můžete na jednu vrstvu použít forté se zátěrem nebo při kombinaci s hřejivým flísem získáte hřejivý doplněk.

Zapínání šátku jsme řešili plastovým patentky. Na jeho nacvaknutí používáme kleště Prym s příslušnými čelistmi a jsme naprosto spokojení. Opět na vše se můžete podívat ve videu níže.

Čepička s lemem, postup zde.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Čepička s uzlem, postup zde.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Šáteček na krček, postup zde.

Přehráním videa souhlasíte se zásadami ochrany osobních údajů YouTube.

Zjistit vícePovolit video

Pokud máte u dětí raději čepičky na zavazování, můžete sáhnout po našem střihu s podrobným fotonávodem na zavazovací čepičku, který najdete tady v e-shopu.

A zde pár rad pro šití z úpletů:

  1. Pro šití úpletů používejte vždy speciální jehlu určenou na šití úpletu. Označenou stretch nebo ball point nebo Jersey.
  2. Jehla má kulatější špičku, která proniká mezi vlákna pleteniny a netrhá je.
  3. Máte-li k dispozici kráčející patku, určitě ji k šití úpletu použijte. Tato patka zajistí posun spodní i horní vrstvy šitých látek strojem současně a nedochází tak k nerovnoměrnému vytahování látek. Ale i bez ní se to dá zvládnout, takže pokud ji nemáte, předem to nevzdávejte.
  4. Při šití používejte pružný steh. V manuálu k vašemu šicímu stroji určitě najdete, které stehy jsou na vašem stroji pružné. Pokud na stroji žádné pružné stehy nemáte, použijte obyčejný cikcak, neboli entlovací steh.
  5. Okraje u úpletu se netřepí, takže není třeba je začišťovat. Pokud tedy nemáte overlock, je lepší je nechat nezačištěné, protože to mnohdy vypadá lépe, než úplet začištěný cikcakem na obyčejném stroji.
  6. Při šití se snažte látku nenatahovat. Nechte ji před patkou volně ležet a jen ji jemně přidržujte, ať si ji stroj bere sám. Ani za patkou látku netahejte.
  7. Ani při šití úpletu nezapomeňte během šití dle potřeby švy sežehlovat a rozžehlovat.
  8. Máte-li řezací kolečko a podložku, použijte je na vyřezání dílů spíše než nůžky. Při stříhání se látka více natahuje než při řezání a může dojít k deformaci dílů.
  9. Pokud se šitím z úpletu začínáte, použijte pevnější úplet (o vyšší gramáži), oboulícní a méně tahavý. Nebude se tolik kroutit a šití s ním bude snazší.

Věřím, že třeba i díky video návodům se odhodláte a pustíte se s námi do obávaných úpletů.

A jaké tipy na šití úpletů máte vy? Těšíme se na komentáře.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů