Adventní kalendáře

A je to tu. O víkendu u nás doma zazněla věta ohlašující vánoční „pohodu“: „Mami, bude letos adventní kalendář?“ Jako často, byla moje odpověď neutrální: „No, uvidíme.“ Ale první moje myšlenka byla – a jsou opět Vánoce, kam se schoval celý ten rok?

Můj další dotaz, který byl úplně zbytečný: „A vy chcete zase kalendář?“  Přišla jasná dvouhlasná odpověď: „No jasně!“ Do toho během pár dnů telefonát od babičky (mojí mamky): „Už kupuju věcičky do adventního kalendáře, dovezu co bud mít, ty jim to nabalíš a pokud ti bude chybět, tak dokoupíš.“

No tak já už vím, že u nás adventní kalendář bude.  Obsahem budou sladkosti a „malé věcičky“ – hopík, náramek, přívěšek, kosmetika. Dříve jsem se snažila obsah kalendáře inovovat – lego na pokračování, kostky puzzle, slovní úkoly. No, ale to bylo pro obě strany dost vyčerpávající. Takže i díky přispění babičky u nás bude obsahem “klasika“. Navíc u nás je asi více radosti z toho dostat balíček, rozbalit, vidět viset kolik je tam ještě balíčků, těšit se na ten proces, než obsah samotný. Většinou pokud je tam sladkost, děti rozbalí, odloží, ale kalendář chtějí.

Za ty roky však mám výhodu, zajdu do sklepa a kalendář už jen „opráším“ a naplním. Ale i já jsem prošla vývojem kalendářů. Mám dvě děti, které nechtějí mít kalendář společný. Mají mezi sebou šest let, takže na začátku byl jen jeden kalendář. Musím tedy říci, že těch dvacet čtyři okýnek je peklo. Pokud to máte ještě násobit, je opravdu fajn začít dříve, než posledního listopadu! To pak doporučuji taktiku, že kalendář nosí Mikuláš a máte ještě pár dní k dobru. 🙂

U nás je stav takový, že nyní používáme jeden kalendář, kde jsou na každý den dva pytlíčky. Je výhodou, že pytlíčky můžete udělat různě veliké. Každé dítě má svou barvu pytlíčků. Pytlíčkový kalendář.

Botičkový kalendář je více šitý. Tělo kalendáře tvoří panel s knoflíky, za které se věší botičky s čísli. Ten jsme používali jen u Vandy. Botičky jsou pracnější než pytlíčky a také zabírá více místa.

Klasikou je kalendář kapsičkový. U nás na blogu je inspirace na filcový, který není můj, ale u Barči slouží roky a mají tam také dvě provedení. Pro každé dítě jeden.

Na našem e-shopu najdete celý šitý kalendář, který má v sobě ukryté ramínko pro zavěšení a také zpevnění. Tento kalendář jsem po ušití darovala. Měla jsem v plánu ušít ještě jeden, stejný. Mám ho nastříhaný, ale obávám se, že já už se do něj nepustím. 🙂

V loňském roce jsem si myslela, že uděláme kalendář jen „odpočítávající“ dny. Vystačila jsem si s kolíčky, kartonem, černou barvou a pájkou na dřevo. Tak ten u dětí úspěch neměl vůbec, byl jen můj. Kolíčkový kalendář.

A jaký bude letos ten Váš adventní kalendář? Napíšete nám?

Klidný listopad a prvního prosince se koukněte na náš web! Krásné dny.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů