Výplňové materiály

Krásný den. V dnešním článku bych vám ráda představila výplňové materiály, které jsou použity v mamas šitých výrobcích. Výplňové materiály jsou materiály, které dávají výrobkům třetí rozměr a to objem, či tvar. Prostě se podíváme, co je uvnitř.

Já sama jsem si je rozdělila na dvě skupiny. Objemové a plošné. Plošné se prodávají v metráži, objemové na objem či váhu. Každý materiál má své vlastnosti a ty jsou určující, pro který výrobek se hodí. Níže uvádíme pouze materiály, které jsme použily my v našich výrobcích. Na trhu najdete i další výrobky.

Objemové

POLYESTEROVÉ KULIČKY (PES kuličky) – nejběžnější výplňový materiál. Používá se do polštářů či hraček.

Výhoda – měkkost, nadýchanost, výplň se ve výrobku spojí v jeden celek, možnost praní, dostupnost v různě velikém balení, tichá výplň (nešustí jako EPS či pohanka).

Nevýhoda – s časem používání ztrácí objem

Mamas výrobky – všechny hračky, které najdete v e-shopu i návodech zdarma.

Dinosaurus

Panenka Natálka

Tučňák

POLYSTYRENOVÉ KULIČKY (EPS kuličky) – použití u výrobků, které se mají přizpůsobit tvaru a po určitou dobu v tomto tvaru setrvat – sedací vaky, kojící polštáře. Vyrábí se v různých velikostech.

Výhoda – přizpůsobí se tvaru, výrobky jsou „lehké“ dají se přenášet, přesypávat, načechrat – pak se do nich zaboříte a vytvarujete si je podle potřeby.

Nevýhoda – s časem používání ztrácí objem, šustí. Při plnění výrobků je to „živý“ materiál, který se přichytává všude kde nemá.

Polystyren se může namočit, nic se mu nestane, plave na hladině. Já osobně jsem kojící polštář vyprala celý v pračce, polštář neměl snímatelný povlak a do pračky se vešel. Až při praní jsem si říkala, co se stane, pokud se roztrhne. Zda se kuličky udrží v bubnu nebo doputují někam mimo. Vše dobře dopadlo, ale rychle jsem si ušila potah a prala už jen ten.

Mamas výrobky – sedací vaky

Velikost balení kuliček pro dva vaky :o)

POHANKOVÉ SLUPKY – použití u výrobků, které se mají přizpůsobit tvaru. Mají i mírný masážní účinek díky svému tvaru. Jedná se o „odpad“ při zpracování pohanky.

Výhoda – EKO materiál, udržuje teplo po nahřátí na topení, mírný masážní účinek

Nevýhoda – je dražší než EPS kuličky, šustí

Mamas výrobek – meditační polštář

Gnom

MOLITANOVÁ DRŤ – jedná se o kousky molitanu – odpad z výroby. Používá se na pevnější objemové výrobky, které si mají uchovat tvar, ale na dotek mají být „tužší, pevnější“ než PES výplň.

Výhoda – drží pevný tvar (tuhost), příznivá cena.

Nevýhoda – drť obsahuje různé tuhosti molitanu či kousky s okrajem, které si drží svůj tvar kostiček (odřezků). Pokud ji třeba použijete do plyšové hračky, můžete na dotek i pohled vytvořit hračce celulitidu – hrudkovitost. U světlých látek mohou prosvítat barvy molitanu. Molitan degraduje na slunečním světle – žloutne a rozpadá se, vždy je tedy potřeba zahalit jej do látky, tím prodlužíte jeho životnost.

Mamas výrobek – didaktická kostka

Míč

Potravinové výplně – čočka, rýže, jáhly, kroupy – jsou to alternativní sypké výplně do malých předmětů.

Mamas výrobek – drápky

Plošné

VATELÍN – vnitřní hřejivá vrstva dek a zimního oblečení. Prodává se v metráži v různé tloušťce – hustotě. Podle hustoty můžete určit míru hřejivosti.

Výhoda – metráž se snadno stříhá i šije, hřeje, pere se s výrobkem.

Nevýhoda –  ve výrobku se musí zafixovat, jinak se posouvá a hrne do rohů. Musí být z obou stran chráněna látkou, jinak se snadno trhá. S časem používání ztrácí svůj objem.

Mamas výrobky – sedák antilop

Mantinel do postýlky

Zavinovačka

MOLITAN – výplňový materiál v metráži či přířezech. Vyrábí se v různých tloušťkách.

Výhoda – molitan je možné řezat či stříhat. Tyto výrobky mají většinou svůj potah, molitanový střed lze snadno vyndat a povlak vyprat. I molitan se může vyprat, pokud se vejde do pračky.

Nevýhoda – prošívat jej je možné pouze do tloušťky, která se vejde pod patku stroje. Samotný molitan se těžko pohybuje pod patkou, je lepší jej prošívat v látce z obou stran. Molitan degraduje na slunečním světle – žloutne a rozpadá se, vždy je tedy potřeba zahalit jej do látky, tím prodlužíte jeho životnost.

Mamas výrobky – trio stran

Sedáky na židle

Tak to je přehled našich použít výplňových materiálů. Každý je jiný, ale pro všechny platí, že bohužel používáním ztrácí svůj objem. U „sypkých“ objemových materiálů se dá obsah doplnit. U plošných s vyndavacím středem je možné celý střed vyměnit (třeba sedáky), ale většinou jsou nahrazovány celé výrobky.

Pokud tvoříte a máte od každé náplně něco doma, vyzkoušejte projekt pro nejmenší – hmatové rybičky , každá má bříško plné jiné výplně.

Klidný konec listopadu a tvořte i šijte s námi.

Dáša

Dáša (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, která si jde za svými sny. Máma dvou báječných dětí, partnerka skvělého muže. Spolu s Bárou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnou.
Komentáře
  1. Lenka napsal:

    Super prehlad, vdaka! Este mi napadla ako vypln plastove gulicky co sa pouzivaju sa do hraciek ako doplnok ku makkej vyplni, aby tej hracke dodali vahu a trochu tvarovatelnost (nappriklad plysak, co ma nejake gulicky v zadnej casti, aby mohol sediet). Snad to pisem zrozumitelne 🙂

    • Dáša (mamas) napsal:

      Dobrý den, přehled je zaměřen na to, co jsme použily a co jsme si „osahaly“ při šití. Výplň co popisuje znám jen z komerčních výrobků, zatím jsem jí neviděla v surové podobě. Ani jsem neměla tušení, že je z plastu. Díky za námět. Dáša

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)