Kapsička na telefon k zavěšení na nabíječku

Jeden z projektů, který čekal na svou realizaci snad několik let, je tento držák telefonu k zavěšení na nabíječku. Ne snad, že by to byl tak náročný projekt, ale vždy se před ně nasunula jiná „potřebnost“. 🙂

Takže pokud máte chuť na malý, rychle ušitý, ale přitom praktický projekt, jehož funkčnost se skvěle projevila zejména v dětském pokoji, tak jste tady dnes správně.

Ušijeme si totiž držák na telefon, který se navleče na nabíječku zasunutou v zásuvce a do jeho kapsy lze mobil pohodlně uložit při nabíjení. Má také gumu, pod kterou lez kabel nabíječky zasunout, aby se nikde nemotal a neválel a třeba se nechytal pod dveře, tak jako se to dělo do ušití držáku u nás.

Co je potřeba:

  • Látka na kapsičku – 2 ks obdélníku bavlněného (i jiného) plátna rozměrů 15 x 43 cm.
  • Nažehlovací pevnější výztuha (např. ronofix, ronopast) – 1 ks obdélníku 13 x 41 cm. Lze nahradit i vatelínem v kombinaci s vlizelínem.
  • Prádlová guma široká cca 2 cm – délka 5 cm.

Spotřeba materiálu je určena pro kapsičku rozměrů cca 13 x 38 cm, do které uložíte v pohodě telefon rozměrů 8 x 16 cm a jemu podobné.

Já jsem k ušití kapsičky využila zbytky látek, takže jeden z obdélníků je sešitý z různých barev.

Jak na to:

Připravíme si dva obdélníky z látky a jeden z výztuže dle rozměrů uvedených výše.

Na jeden z dílů nažehlíme výztuhu. Já jsem výztuhu žehlila na díl, který bude pak uvnitř kapsy, aby případně zkrabatění látky po nažehlení výztuhy bylo co nejméně viditelné.

Oba díly na sebe srovnáme lícovou stranou k sobě a sešijeme kratší stranu, která bude posléze u vstupu do kapsy. Pokud máte obě vrstvy látky stejné a bez vzorku, u kterého je potřeba hlídat směr, sešijete prostě jednu z kratších stran.

Kolem hrany, kterou jsme právě sešili obrátíme díly na lícovou stranu, sešitou hranu vyžehlíme a při kraji prošijeme.

Na takto připravených dílech si odměříme od sešité hrany 13 cm.

A v těchto místech ohneme jednu vrstvu přes sešitou hranu.

Díly otočíme spodní vrstvou nahoru a i tuto spodní vrstvu ohneme přes sešitou hranu.

Takto připravené díly sešpendlíme (nebo třeba sepneme svorkami jako já) a sešijeme. Trasa šití je vyznačená na fotografii. Na kratší straně je potřeba nechat si nesešitý prostor pro protočení dílů na lícovou stranu.

U hrany, kde máme otvor na protočení, sestřihneme rožky.

Nyní přes nesešitou část protočíme kapsičku na lícovou stranu.

Při protáčení mi spodní rohy u kapsy zůstaly takto souměrně zastrčené a přišlo mi to fajn, tak už jsem se dále nesnažila je protočit a nechala je takto zkosené. Samozřejmě si je můžete protlačit ven úplně a mít kapsičku obdélníkovou.

Otvor na protočení podhrneme dovnitř a při kraji prošijeme. Já jsem se rozhodla i horní hrany zahnout a vytvořit zkosené hrany.

Takto budeme mít prošitou horní hranu. Tím zašijeme protáčecí otvor a zafixujeme zahnutí rohů, pokud jste si ho na své kapsičce taky vytvořili.

Nyní si vytvoříme lem otvoru pro zavěšení na nabíječku. Mohli jsme díly různě protáčet a komplikovaně šít, aby byl otvor pěkně začištěný, ale protože mám ráda jednoduché projekty, rozhodla jsem se pro tento jednoduchý a přitom funkční postup. Jednoduše si hustým cikcak stehem obšijeme otvor, který posléze vystřihneme. Otvor přizpůsobte velikosti vaši nabíječky. Ten můj je 1,5 cm x 5 cm. Umístila jsem ho vodorovně na střed a 3 cm od horní hrany.

Před našitím gumy si zatavíme její konce plamenem.

Konce gumy zahneme cca 0,5 cm dolů a gumu umístíme pod zavěšovací otvor. (zatím jej nemám vystřižený)

Gumu opět cikcak stehem na krajích přišijeme.

Zavěšovací otvor těsně u obšití vystřihneme.

Hrany otvoru jsem ještě zpevnila průhledným lakem na nehty.

Lak necháme důkladně zaschnout a máme hotovo.

Otvorem v kapsičce prostrčíme vidlici nabíječky a zasuneme ji do zásuvky. Kabel nabíječky stočíme pod gumu a konec necháme volný, abychom jej mohli zapojit do telefonu. Při nabíjení telefon uložíme do kapsy a nikde se nám nic nebude povalovat.

Hodil by se vám taky takovýto jednoduchý držáček? Ušijete si ho s námi nebo už nějaký podobný doma používáte? Napište nám do komentářů.

Mějte krásné a pohodové dny a šijte s námi, ať můžete šít doma sami.

Bára


-38%

Bára (mamas)
Spoluzakladatelka projektu Šijte s námi. Žena, kterou baví život, máma dvou báječných dětí, manželka skvělého muže. Spolu s Dášou svým tvořením, psaním podrobných návodů a sdílením zkušeností motivuje ostatní ženy a dodává jím odvahu pustit se do věcí, o kterých neměly tušení, že by je mohly zvládnout.
Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů

  • Střihy a návody v e-shopu
  • Rubriky
  • Co nás baví…

    Učit vás nové věci:

    průvodce švydlenky začátečnice

    Látky nás baví nakupovat tady:

    mamtex.cz

  • Nejnovější komentáře
  • Nejnovější příspěvky
  • Archivy
  • Jsme na facebooku
  • KDE RÁDY NAKUPUJEME!

    Vše z galanterie tady:

    Stoklasa


    A když se nám nechce šít :-), tak tady:

    Tchibo

  • Kde utrácíme, protože si nemůžeme pomoct :-)

    Za galanterii tady:


    Za pěkné věci tady:

  • Inspirace, co je potřeba dětem ušít je třeba tady: :-)